Άνδρος, family friendly προορισμός!

Πέρσι το καλοκαίρι λαχταρούσα να πάω διακοπές μετά από πολλά χρόνια σε ένα νησί. Ήθελα να μπω στο καράβι, να μυρίσω τη θάλασσα και να αποβιβαστώ σε ένα μέρος που να περιβάλλεται μόνο από θάλασσα! Ήταν η πρώτη φορά που θα πηγαίναμε διακοπές σε νησί με το μικρό παρέα και ήθελα ένα μέρος που να μην είναι πολύ μακριά, γιατί δεν ήξερα τις αντοχές του στο καράβι! Μετά από αρκετή έρευνα καταλήξαμε: Άνδρος! 2 ώρες με το καράβι, ωραίες παραλίες αλλά και φανταστική ενδοχώρα και μία Χώρα σαν σκηνικό ταινίας, αριστοκρατική και πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Βαλίτσες έτοιμες και ξεκινήσαμε!

 

 

Στάση πρώτη: Γαύριο

Το Γαύριο είναι το λιμάνι της Άνδρου και το πρώτο μέρος που θα αντικρύσετε φτάνοντας στο νησί. Από το Γαύριο ξεκινάει μια υπέροχη ακτογραμμή της Άνδρου που σε προδιαθέτει για παιχνίδι και μακροβούτια! Εμείς απολαύσαμε ένα καφεδάκι στην πλατεία του Γαυρίου και ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας.

 

Στάση δεύτερη: Χώρα

Καθώς η Άνδρος είναι μεγάλο νησί, επιλέξαμε να μείνουμε κοντά στη Χώρα ώστε οι μετακινήσεις μας να γίνονται ως επί το πλείστον τις πρωινές ώρες για να εξερευνούμε τις παραλίες, ενώ τα βράδια να είμαστε κοντά στις όμορφες περατζάδες της Χώρας. Ετοιμαστείτε για όμορφες πλατειούλες περιστοιχισμένες από αρχοντικά, ενώ στα στενά σοκάκια θα βρείτε να συνυπάρχουν τα μικρά σπιτάκια με τις επαύλεις των εφοπλιστών. Όλοι οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη με την υπέροχη θέα στο πέλαγος. Θα δείτε το μικρό νησάκι πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό Κάστρο και φυσικά τον Φάρο Τουρλίτη, τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη χτισμένο πάνω σε βράχο. Πριν φύγετε από το νησί μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή.

 

 

 

 

Στάση Τρίτη: Ενδοχώρα, η κατάφυτη Άνδρος και τα Χωριά της

 

Τις πρώτες μέρες των διακοπών μας είχαμε την ατυχία να μας βρει κακοκαιρία! Πολλά μποφόρ, ψιλόβροχο και ψύχρα δεν ήταν οι ιδανικές συνθήκες για να επισκεφθούμε τις παραλίες του νησιού. Η Άνδρος όμως αποδείχθηκε νησί παντός καιρού! Η υπέροχη ενδοχώρα της δε θα σας αφήσει κλεισμένους στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου! Πυτροφός, Μενήτες, Πυθάρα, Σάριζα, μέρη κατάφυτα με όμορφα μονοπάτια διαφόρων δυσκολιών, πηγές και καταρράκτες. Τα παιδιά θα ευχαριστηθούν το τρεχούμενο νερό από τις Πηγές στους Μενήτες, με τα νερά να τρέχουν από τα στόματα των μαρμάρινων λεόντων, ενώ στη Σάριζα εκτός από την πηγή του θρύλου του Πασά Σαν Ριζάς, θα συναντήσετε και το εργοστάσιο εμφιάλωσης του ομώνυμου νερού!

Μέρη όμορφα που επισκεφθήκαμε είναι το Άνω Απρόβατο με την υπέροχη θέα του, το χωριό Πιτροφός με το μουσείο Ελιάς, η Μεσαριά με το παλιό Παρθεναγωγείο και το υπέροχο χωριό Στενιές με την πυκνή βλάστηση, τα όμορφα εκκλησάκια, τα πέτρινα γεφύρια και τον Πύργο Μπίστη.

 

 

 

Στάση Τέταρτη: Οι Παραλίες

 

Η Άνδρος έχει ακτογραμμή 176 χιλιομέτρων , οπότε κάποια παραλία θα βρείτε να σας ταιριάζει! Παρόλο που ο προγραμματισμός περιελάμβανε πολλές παραλίες προς εξερεύνηση, ο αέρας δε μας άφησε πολλά περιθώρια για επιλογές. Δικές μας αγαπημένες η παραλία Αποθήκες, ο Άγιος Πέτρος και η Χρυσή Ακτή, ενώ συνήθως απάνεμη θα βρείτε και την παραλία του Μπατσίου. Αν καταφέρετε να επισκεφθείτε το Ζόρκο και τα Άχλα θα μαγευτείτε σίγουρα (δικές μου αγαπημένες παραλίες στο νησί από παλαιότερη επίσκεψη!). Πριν φύγετε για μπάνιο λοιπόν λογαριάστε πρώτα τον αέρα!

 

 

 

Που μείναμε, που φάγαμε, tips για την εκδρομή σας:

 

  • Η Άνδρος είναι ένα νησί μεγάλο ικανό να καλύψει όλα τα γούστα εμείς σας παρουσιάζουμε τις επιλογές που μας άρεσαν και ταιριάζουν στα δικά μας. Όπως έγραψα και στην αρχή προτιμούμε να μένουμε κοντά στη Χώρα ώστε και λόγω του μικρού να μην έχουμε να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις τις βραδινές ώρες. Έτσι επιλέξαμε να μείνουμε στη Χώρα στο Saint Louis studios με τον υπέροχο λεμονόκηπο! Φιλόξενο, καθαρό με όμορφη αισθητική και υπέροχους οικοδεσπότες!
  • Το φαγητό στην Άνδρο είναι απόλαυση. Ντόπια προϊόντα καθώς έχει δική της παραγωγή και ξεχωριστές γεύσεις που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Εμείς απολαύσαμε το φαγητό μας στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» στο Άνω Απρόβατο, στο «Ότι Καλό» στο Μπατσί, στα «Σκαλάκια» στη Χώρα, στα «Γυάλια» δίπλα στη θάλασσα στο δρόμο για Στενιές, «Στου Jojef» . Η λίστα των επιλογών ατελείωτη! Σίγουρα θα ανακαλύψετε κι εσείς με τη σειρά σας τους δικούς σας θησαυρούς!
  • Να έχετε υπόψιν σας πως οι διαδρομές είναι αρκετά μεγάλες από το ένα μέρος στο άλλο οπότε ανάλογα με το είδος των διακοπών που προτιμάτε (κοντά στη θάλασσα, ψηλά με θέα, στην ενδοχώρα κοντά στα μονοπάτια) επιλέξτε και το αντίστοιχο μέρος για να μείνετε.
  • Οι άνεμοι στην Άνδρο είναι συνηθισμένο φαινόμενο όλο το καλοκαίρι. Οι οργανωμένες παραλίες έχουν συνήθως και κάποια παραπετάσματα για να σας προστατεύουν από το «μαστίγωμα» της άμμου αλλά καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι με μία γερή ομπρέλα που αντέχει στον αέρα αν δεν θέλετε να είστε σε οργανωμένη παραλία.

 

 

 

Αν χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση ή κάποια βοήθεια σχετικά με την εκδρομή μας μη διστάσετε να στείλετε email ή dm στη σελίδα μου σε Instagram και Facebook.

Σας φιλώ!

 

Τα μέρη που αναφέρονται δεν αποτελούν κομμάτι διαφήμισης, απλώς αποτέλεσαν σταθμούς στο ταξίδι μας που εκτιμήσαμε ή που ήταν στο πρόγραμμα μας αλλά δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε και πιστεύουμε πως άξιζε να αναφερθούν. Τα hyperlinks έχουν τοποθετηθεί για να σας διευκολύνουν να βρείτε πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *