Μονοήμερη στη Σαλαμίνα

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος κι εμείς δεν είχαμε κανονίσει κάτι…Είναι και που δε μπορώ τις αναμονές σε λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια στις μεγάλες εξόδους…Έτσι έψαχνα έναν προορισμό κοντινό αλλά να έχει και κάτι που να θυμίζει διακοπές! Τα μποφόρ δεν ήταν με το μέρος μας κι έτσι αποφασίστηκε…Σαλαμίνα!

Ξεκινήσαμε Κυριακή πρωί για Πέραμα και επιβιβαστήκαμε στο πλοιαράκι για Παλούκια! Ένα τέταρτο μετά και αφού μας φύσηξε και το θαλασσινό μας αεράκι φτάσαμε στο νησί της Σαλαμίνας. Μην αποθαρρυνθείτε από την εικόνα του λιμανιού η υπόλοιπη Σαλαμίνα έχει τον τρόπο της να σας αποζημιώσει.

Η Σαλαμίνα είναι ένας τόπος που κρύβει ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε. Γνωστή από την ομώνυμη Ναυμαχία που συνέβη το 480πΧ ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες, αλλά και ησυχαστήριο του Ευριπίδη, του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στρατηγείο του Γεώργιου Καραϊσκάκη είναι κάποια από τα ιστορικά στοιχεία που μπορούν να σας φέρουν στην «Κούλουρη» μαζί με τα παιδιά σας μόνο και μόνο για τις ιστορίες που μπορείτε να τους διηγηθείτε!

 

 

Πρώτη στάση για πρωινό δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τα Πεύκα στην πόλη της Σαλαμίνας και στη συνέχεια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό της Μουσείο. Ένα πολύ όμορφο μουσείο που στέγαζε στο παρελθόν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο είχε ιδρύσει ο Καποδίστριας. Το μουσείο είναι όσο μεγάλο χρειάζεται για να στεγάσει ενδιαφέροντα εκθέματα αλλά και τόσο μικρό ώστε να μην κουραστούν τα πιτσιρίκια! Μεταξύ των εκθεμάτων του θα δείτε επιτύμβιες στήλες, άγκυρες, στοιχεία για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ακριβές αντίγραφο ενός μετρολογικού αναγλύφου που βρέθηκε στη Σαλαμίνα και παριστάνει τις μετρικές μονάδες που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία πολεοδομία και αρχιτεκτονική και πρόκειται για ένα από τα δύο που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Το προσωπικό του μουσείου ήταν πολύ φιλόξενο και πρόθυμο να μας ξεναγήσει!

 

Επόμενη στάση στο ιστορικό μοναστήρι της Φανερωμένης! Ανεξαρτήτως του πόσο πιστεύει ο καθένας, η συγκεκριμένη Μονή αξίζει μια επίσκεψη σας τόσο για ιστορικούς όσο και για «καλλιτεχνικούς» λόγους. Το καθολικό της Μονής θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας καθώς περιλαμβάνει περίπου 3.500 παραστάσεις φιλοτεχνημένες από το 1735. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για καταφύγιο όσο και ως νοσοκομείο κατά την επανάσταση του 1821, ενώ στο προαύλιο της υπάρχει και ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα.

 

Βγαίνοντας από το Μοναστήρι θα δείτε ένα όμορφο, γραφικό σπιτάκι πάνω στο κύμα… Πρόκειται για το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μουσείο με οικιακά αντικείμενα του ποιητή αλλά και επιστολές του προς τους κατοίκους της Σαλαμίνας. Αξίζει να το επισκεφθείτε τόσο για το λαογραφικό του ενδιαφέρον όσο και για τη θέα του.

 

Το μεσημεράκι έφτασε και μαζί και η ώρα του φαγητού!  Κατευθυνθήκαμε και πάλι προς την πόλη της Σαλαμίνας με προορισμό κάποιο από τα ταβερνάκια στο λιμανάκι δίπλα στις ψαρόβαρκες! Στη Σαλαμίνα ήρθατε, θαλασσινά και ψαράκια θα φάτε! Ξακουστή για τα οστρακοειδή της και τα μαλάκια της μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για το ψαράκι που έβγαλαν την ημέρα που θα πάτε. Με τις ψαρόβαρκες δίπλα σας δύσκολα δε θα φάτε φρέσκο ψαράκι.

 

 

Αφού χορτάσαμε την πείνα μας, βάλαμε πλώρη για το νότιο τμήμα του νησιού. Η νότια πλευρά που «βλέπει» Αίγινα έχει και τις πιο όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και πεύκα μέχρι το κύμα! Εμείς εντοπίσαμε την παραλία του οικισμού Περιστέρια ως πιο όμορφη ενώ αν έχετε αμάξι με τετρακίνηση αξίζει να επισκεφθείτε και τον Πέτρινο Φάρο στο ακρωτήρι Κόγχη κατασκευασμένο το 1901. Αν δεν τα καταφέρετε μπορείτε να επισκεφθείτε σε απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο το Ταφικό Μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ που βρίσκεται στο νοτιότερο ακρωτήρι της Σαλαμίνας, τις Κολόνες από όπου θα δείτε και την πανέμορφη θέα με τον πέτρινο Φάρο στον ορίζοντα σας.

Μετά τις περιηγήσεις μας και με κόκκινα μάγουλα από τον ήλιο ήρθε η ώρα για το πλοιάριο της επιστροφής. Μια γεμάτη μονοήμερη εξαιρετικά δίπλα στην Αθήνα που θα απολαύσουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, ειδικά αν «πλέξετε» μύθους γύρω από την ιστορία του νησιού!

 

Τι μας άρεσε:

  • Το πόσο κοντά βρίσκεται στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ταλαιπωρία στη διαδρομή. Τα πλοία αναχωρούν κάθε τέταρτο και δεν χρειάζεται να έχετε βγάλει εισιτήρια από πριν.
  • Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να αναδειχθεί η ιστορία του νησιού και το ότι μπορείς να δεις αξιοθέατα από όλες τις χρονολογικές περιόδους της Ελλάδας
  • Η πόλη της Σαλαμίνας για το αρχαιολογικό μουσείο της, το καφεδάκι κάτω από τα πεύκα στην είσοδο της πόλης, την όμορφα φτιαγμένη «περατζάδα» κατά μήκος του λιμανιού της, τα υπέροχο φαγητό την ταβέρνα του Κάκκια με την ωραία ιστορία.
  • Η θέα από τις Κολόνες που σε κάνει να νιώθεις πως είσαι πολύ μακριά από την Αθήνα.

 

Τι δεν είδαμε (αν και πολύ θα θέλαμε)

  • Μία από τις αρχαιότερες Ελιές του κόσμου στο Αιάντειο
  • Το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Αιαντείου

 

Tips:

  • Οι αποστάσεις με το αυτοκίνητο στη Σαλαμίνα δεν είναι μεγάλες αλλά θα σας πρότεινα να έχετε κάποιο χάρτη μαζί σας ή να ελέγχετε διεξοδικά το gps καθώς κάποιες φορές οι ταμπέλες δεν είναι πολύ ενδεικτικές της πορείας που πρέπει να ακολουθήσετε  στο νησί.

 

Αν χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση ή κάποια βοήθεια σχετικά με την εκδρομή μας μη διστάσετε να στείλετε email ή dm στη σελίδα μου σε Instagram και Facebook.

Σας φιλώ!

Τα μέρη που αναφέρονται δεν αποτελούν κομμάτι διαφήμισης, απλώς αποτέλεσαν σταθμούς στο ταξίδι μας που εκτιμήσαμε ή που ήταν στο πρόγραμμα μας αλλά δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε και πιστεύουμε πως άξιζε να αναφερθούν. Τα hyperlinks έχουν τοποθετηθεί για να σας διευκολύνουν να βρείτε πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.