Πεζοπορία με παιδιά στην Πάρνηθα!

Πριν γίνουμε τριμελής οικογένεια, με τον άντρα μου και την παρέα μας απολαμβάναμε να πηγαίνουμε συχνά για πεζοπορία στα βουνά της Ελλάδας. Αυτό περιορίστηκε με τον ερχομό του μικρού μας, όχι όμως για πολύ! Προμηθευτήκαμε ένα μάρσιπο ειδικό για πεζοπορίες και ξεκινήσαμε! Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι πως η εμπειρία μας δίδαξε πως ένα παιδί μπορεί να σου αλλάξει κάπως τον τρόπο που εξασκείς τα χόμπι σου και όχι απαραίτητα να σε οδηγήσει στο να παραιτηθείς από αυτά! Η φύση αγαπά τα παιδιά και τα παιδιά τη φύση οπότε μη φοβηθείτε να τα πάρετε μαζί σας σε κατάλληλα πεζοπορικά μονοπάτια.

Καθώς όμως τα πιτσιρίκια είναι εκλεκτικοί (και εκλεκτοί!) περιπατητές είναι σημαντικό να οργανωνόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο πριν τις πεζοπορίες μας! Για το λόγο αυτό στις διαδρομές που θα σας προτείνουμε θα έχουμε πάντα τη συνεργασία κάποιου ανθρώπου πιστοποιημένου γνώστη των μονοπατιών και της πεζοπορίας τόσο για το σχεδιασμό τους, όσο και για τη διαβάθμιση της δυσκολίας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το μέσο μεταφοράς του (πχ με μάρσιπο, πεζός κλπ). Για εμάς ο άνθρωπος αυτός είναι ο Theios Savvas (!), χαράζει τις πορείες μας εδώ και χρόνια ενώ φροντίζει για τα καταφύγια που επισκεπτόμαστε και τους εξοπλισμούς μας. Στα κείμενα αυτά λοιπόν πολλές φορές θα τον βρείτε σαν κύριο αφηγητή των περιπετειών μας! Επίσης στο τέλος κάθε ανάρτησης ο Theios Savvas έχει φροντίσει να βρείτε τη διαδρομή σε μορφή GPS track ώστε να την κατεβάσετε και να την έχετε οδηγό σας για να μην αγχώνεστε για το πώς θα κινηθείτε! Για να ξεκινήσουμε από τα εύκολα και κοντινά σκεφτήκαμε να σας συστήσουμε ξανά (γιατί όλοι το ξέρετε!) ένα αγαπημένο βουνό της Αττικής σε μια διαδρομή που πιθανώς έχετε προσπεράσει, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες!

 


 

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο, μεγαλύτερο και ομορφότερο βουνό της Αττικής! Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, σχεδόν 10 χρόνια μετά παραμένει ζωντανή κι έχει να προσφέρει πανέμορφες διαδρομές για όλα τα γούστα και τις αντοχές! Η αφετηρία της σημερινής μας διαδρομής μας βρίσκει στην καρδιά του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, ανάμεσα σε δάσος και χαμηλές κορφές, στα Λιβάδια της Μόλας. Πρόκειται ένα μικρό σχετικά οροπέδιο με πλούσια βλάστηση, πολλά νερά και το πολύ όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου από το οποίο ξεκινάνε πολλά μονοπάτια. Τα λιβάδια της Μόλας αποτελούν ιδανικό μέρος για στάση, πικ νικ και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Η πιο κλασσική διαδρομή είναι αυτή που ενώνει τη Μόλα με τα καταφύγια της Πάρνηθας, το Μπάφι και Φλαμπούρι και μπορείτε είτε να την κάνετε ολόκληρη την κυκλική διαδρομή, είτε τμηματικά επιλέγοντας ένα από τα μέρη της ανάλογα με το χρόνο και την όρεξη που έχετε στη διάθεση σας.

 

 

 

Η σημερινή διαδρομή ξεκινά από τη Μόλα και καταλήγει στο Καταφύγιο του Φλαμπουρίου. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη, κινείται σε χωμάτινο μονοπάτι και θα σας πάρει περίπου 2 ώρες για να την ολοκληρώσετε. Σαν διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους καθώς είναι καλά σηματοδοτημένη και στο μεγαλύτερο μέρος της κινείται κοντά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο με αποτέλεσμα να μην αγχώνεστε για τον προσανατολισμό σας! Η διαδρομή παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στη μέση περίπου βρίσκεται το μνημείο των 17 εκτελεσμένων Σαρακατσάνων βοσκών από τους Γερμανούς.

 

Tips για τη διαδρομή:

 

  • Η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με παιδιά που περπατάνε ή με μάρσιπο ή baby backpack. Δεν ενδείκνυται όμως για καρότσια.
  • Απολαύστε ένα πικ νικ και παιχνίδια όπως μπάλα και φρίσμπι στα υπέροχα λιβάδια της Μόλας.
  • Στη διαδρομή σας μπορεί να συναντήσετε ελάφια και άλλα μικρά ζωάκια του δάσους. Προσοχή δεν ταΐζουμε τα ζώα! Εκτός από το ότι είναι παράνομο (η Πάρνηθα είναι χαρακτηρισμένη Εθνικός Δρυμός), διαταράσσουμε την τροφική αλυσίδα και σταδιακά εξημερώνουμε τα ελάφια κάνοντας τα απαιτητικά αλλά και ευάλωτα στην ανθρώπινη επιθετικότητα.
  • Σε περίπτωση που δεν αποφασίσετε το πικ νικ να έχετε μαζί σας σνακ και νερό για τη διαδρομή και να ξέρετε πως τα καταφύγια του Μπάφι και του Φλαμπουρίου έχουν πάντα φαγητό να σας χορτάσει!
  • Να είστε προετοιμασμένοι πως κάποιες Επίσημες Αργίες ο κόσμος μπορεί να είναι αρκετός και να σας δυσκολέψει στο πάρκιγκ αλλά και στα καταφύγια

 

Ακολουθεί η διαδρομή σε μορφή GPS track για να τη φορτώσετε στο κινητό σας και να επιλέξετε πως θα την ακολουθήσετε!

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/mola-phlampouri-25187050

Αν χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση ή κάποια βοήθεια σχετικά με την εκδρομή μας μη διστάσετε να στείλετε email ή dm στη σελίδα των Happy Paths σε Instagram και Facebook.

 

Θα σας δω στα βουνά!

Theios Savvas

 

1 άποψη για το “Πεζοπορία με παιδιά στην Πάρνηθα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.