Αγόριανη-Αγ.Τριάδα: Πεζοπορία στον Παρνασσό με παιδιά!

Αγαπάμε πολύ τα βουνά της Αττικής και το ξέρετε, αλλά καιρό τώρα σκεφτόμασταν πως θα θέλαμε να αρχίσουμε πεζοπορικές εξορμήσεις και σε κοντινά βουνά εκτός νομού. Σε μια απόσταση μέχρι 2,5 ώρες από την Αθήνα, για να μπορούν να λάβουν χώρα στα πλαίσια μίας μονοήμερης, ώστε να μην κουραστεί πολύ και ο μικρός μας πεζοπόρος, ανοίξαμε χάρτες, ψάξαμε και ξεκινήσαμε! Πρώτος σταθμός μας…ο Παρνασσός και Αγόριανη! Ξεκινάμε;

2 ώρες και κάτι, σε εύκολο δρόμο, θα σας πάρει να φτάσετε στην Αγόριανη που αποτελεί την αφετηρία και τον τερματισμό της πεζοπορικής μας διαδρομής. Ξεκινήστε πρωί για να έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας, εφοδιαστείτε με δροσερό νερό από τις πηγές του χωριού, παστέλια και σνακ από τα παραδοσιακά μαγαζάκια της πλατείας και φύγαμε για μία πανέμορφη διαδρομή!

Η διαδρομή ξεκινάει από την Αγόριανη και την πλατεία της και ανηφορίζει προς το βουνό. Μέσα στο χωριό, μόλις εντοπίσετε τον Ξενώνα της Ασημίνας, ανηφορίζετε αριστερά και συνεχίζετε προς το μονοπάτι που οδηγεί προς Δελφούς (θα βρείτε και ταμπέλα). Για 10 λεπτά περίπου θα περπατήσετε στον ασφάλτινο δρόμο που περνάει μπροστά από τα σαλέ και στο τέλος αυτού, θα βρείτε την είσοδο για το μονοπάτι μέσα στο δάσος.

Μπαίνοντας στο χωμάτινο μονοπάτι, ακολουθείτε τη σήμανση για το Ε4 και ξεκινάει η απόλαυση του τοπίου. Ψηλά δέντρα, πράσινα λιβάδια, θέα στις απέναντι πλαγιές του Παρνασσού, ρυάκια, μανιτάρια και πυκνή βλάστηση δίνουν σε αυτή τη διαδρομή πολλά ερεθίσματα για συζήτηση με τα μικρά σας!

Σχετικά στην αρχή του μονοπατιού, θα βρεθείτε μπροστά σε μία διχάλα που ανηφορίζει έντονα στα αριστερά για να συνεχίσει το Ε4 ενώ δεξιά συνεχίζει ευθεία και έχει σήμανση για ποδήλατα. Νικήστε την επιθυμία σας να προχωρήσετε στα εύκολα και επιλέξτε το αριστερό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στα πιο όμορφα σημεία! Να ξέρετε πως από την άλλη μεριά θα κατεβείτε, οπότε θα απολαύσετε το σύνολο της διαδρομής.

Φτάνοντας στην Αγία Τριάδα
Στο μαγικό ξέφωτο

Καθώς θα ανηφορίζετε, συνεχίζετε να ακολουθείτε τα σημάδια του Ε4 τα οποία θα σας οδηγήσουν σε ένα μαγικό ξέφωτο με την εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας να δεσπόζει στην άκρη του! Με κάθε υποκειμενικότητα, το συγκεκριμένο ξέφωτο είναι από τα αγαπημένα μου σημεία στη χώρα μας. Ένα λιβάδι περικυκλωμένο από δέντρα, με ησυχία και γρασίδι, είχαμε τη χαρά να το απολαύσουμε ολομόναχοι στην τελευταία μας εξόρμηση! Ξαπλώστε στο γρασίδι για να ξαποστάσετε, κάντε το πικ νικ σας και αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτή τη στάση. Στο μικρό προαύλιο της εκκλησούλας (έχει και σκέπαστρο για τη βροχή), θα βρείτε και 2 τραπέζια του πικ νικ και πεζούλες αν είναι υγρό το έδαφος και δε μπορείτε να το απολαύσετε.

Μόλις αποφασίσετε να αναχωρήσετε από την Αγία Τριάδα, να ξέρετε πως μπαίνετε πλέον στο εύκολο σημείο της διαδρομής, που πλέον είναι μόνο κατηφορικό! Έχετε δύο επιλογές, είτε να επιστρέψετε από το ίδιο μονοπάτι που ανεβήκατε (είναι πιο σύντομη σαν διαδρομή, αλλά θα χάσετε την άλλη μεριά και επίσης θα θέλει μεγαλύτερη προσοχή ως κατηφόρα, γιατί ενδέχεται να γλιστράει), είτε να ακολουθήσετε τον χωμάτινο δασικό δρόμο που είναι απόλυτα ξεκάθαρος και εξαιρετικά ομαλός, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερη διαδρομή.

Εμείς επιλέξαμε τον χωμάτινο δασικό δρόμο για να δούμε περισσότερα σημεία της διαδρομής και το 2 κομμάτι της πεζοπορίας μας κύλησε με όμορφες συζητήσεις και τραγούδια! Λίγη ώρα μετά φτάσαμε στο ύψος της αρχικής διχάλας και βρεθήκαμε ξανά στο μονοπάτι που είχαμε πρωτοξεκινήσει.

Το τέλος της διαδρομής μας βρίσκει ξανά στην πλατεία της Αγόριανης πεινασμένους, να βρίσκουμε καταφύγιο στα εστιατόρια της πλατείας! Χρωστάτε στον εαυτό σας ένα λουκούλλειο γεύμα και καφεδάκι κάτω από τα Πλατάνια δίπλα στον Καταρράκτη. Λίγο πριν φύγετε για την πόλη και αν βαστάνε λίγο ακόμα τα πόδια σας, αξίζει να ανεβείτε το μικρό δρομάκι που οδηγεί στην αρχή του Καταρράκτη και να ακολουθήσετε τις ταμπέλες για την Αγία Παρασκευή που θα σας χαρίσει μία μαγική θέα προς τον κάμπο.

Κουρασμένοι αλλά γεμάτοι όμορφες εικόνες και εμπειρίες επιστρέφουμε στη βάση μας. Αν μπορέσετε να ξεκλέψετε μια μέρα η Αγόριανη θα σας φιλοξενήσει με τον ομορφότερο τρόπο.

Στη συνέχεια θα βρείτε τα τεχνικά στοιχεία της διαδρομής, το link στο Wikiloc για να το έχετε σαν οδηγό αλλά και μερικά tips για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Για ό,τι πληροφορίες χρειαστείτε μη διαστάσετε να μου στείλετε email ή dm σε Facebook και Instagram.

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής:

Διάρκεια Διαδρομής:  2,5 ώρες (οι στάσεις καταλάβανε περίπου τη 1 ώρα από τις 2,5 )

Απόσταση: 5,21 km

Είδος Διαδρομής: Κυκλική (τελειώνει εκεί που άρχισε)

Υψομετρική Διαφορά: 193m

Tips:

·         Η διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική στο πρώτο μισό της, έχει όμως πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Έτσι καλό θα ήταν να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό περπατήματος για να μην κουραστούν τα μικρά σας και να είστε σε θέση να κουβεντιάζετε μαζί τους για να μην βαρεθούν. Επίσης υπολογίστε πιο συχνές αλλά μικρές στάσεις (2-3 λεπτά) για νερό και σνακ για να προλάβετε τυχόν γκρίνια/πείνα/δίψα!

·         Επίσης ενώ δεν είναι δύσκολη διαδρομή, θα σας σύστηνα να έχετε μαζί σας κάποιο μπατόν και παπούτσια που δε γλιστράνε, καθώς το χώμα τώρα το Φθινόπωρο ειδικά είναι αρκετά μαλακό από τις βροχές. Αν έχει βρέξει την προηγούμενη μέρα δεν προτείνω το συγκεκριμένο μονοπάτι για παιδιά. Η πεζοπορία αυτή θα είναι υπέροχη και την Άνοιξη αλλά και το Καλοκαίρι.

·         Τέλος, κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλό να δοκιμάσετε κάποια πιο ήπια πεζοπορία με τα μικρά σας πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη, για να έχετε μια ιδέα γύρω από τις αντοχές τους, αλλά και για να έχουν μάθει τη λογική του πεζοπορικού περπατήματος.

·         Όπου Αγόριανη βάλτε Επτάλοφος, γιατί στις ταμπέλες θα συναντήσετε και έτσι το χωριό!

Σας φιλώ,

Κωνσταντίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *