Μικροί πεζοπόροι: Ο δεκάλογος του βουνού!

Όταν ήμουν μικρή αγαπούσα πολύ να διαβάζω τις περιπέτειες του Χιούι, Λιούι και Ντιούι, των μικρών ανηψιών του Ντόναλντ Ντακ οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα των μικρών εξερευνητών! Ομαδικοί, σκανταλιάρηδες, ευφυείς και με αγάπη για τη φύση, σε κάθε δυσκολία ανέτρεχαν στο Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τα 3 αυτά μικρά παπιά, έφτιαξα κι ένα δεκάλογο για να τον συμβουλευόμαστε μεγάλοι και μικροί πεζοπόροι, κάθε φορά που εξορμούμε στη φύση! Σκέφτηκα λοιπόν να τον μοιραστώ μαζί σας για να τον έχετε σαν οδηγό για όσα πρέπει να απολαύσετε αλλά και να προσέξετε όταν θα αποφασίσετε να κάνετε πεζοπορία με τα μικρά σας!

1.       Οι μικροί πεζοπόροι αγαπάμε και σεβόμαστε τη φύση! Στη φύση είμαστε πάντα οι αθόρυβοι επισκέπτες. Όταν τελειώνουμε την πεζοπορία μας θα πρέπει να μένουν όλα πίσω μας σαν να μην περάσαμε ποτέ. Δεν ταΐζουμε τα ζώα, δεν τα ενοχλούμε, δεν κόβουμε λουλούδια και προφανώς δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας!

2.        Οι μικροί πεζοπόροι αγαπάμε και σεβόμαστε την ομάδα μας! Είτε είμαστε για πεζοπορία 2 άτομα, είτε 10, μαθαίνουμε να σεβόμαστε την ομάδα μας. Δεν τρέχουμε πρώτοι-πρώτοι, ούτε σταματάμε όποτε θέλουμε χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν. Είμαστε όλοι μαζί και αν θέλουμε κάτι τους ενημερώνουμε όλους ώστε να προχωράμε όλοι παρέα αγαπημένοι και χαρούμενοι!

3.       Οι μικροί πεζοπόροι είμαστε υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό μας! Προφανώς δεν κουβαλάμε μαζί μας όλο μας το σπίτι, αλλά δε βάζουμε τη μαμά και το μπαμπά να κουβαλούν την τσαντούλα μας με το νερό και το σνακ μας. Επίσης αν έχουμε μπατόν είμαστε υπεύθυνοι για να μην χαθεί!

4.       Οι μικροί πεζοπόροι αγαπάμε να διαβάζουμε τα σημάδια! Κάθε μονοπάτι έχει μία δική του σηματοδότηση. Άλλες φορές είναι ταμπέλες, άλλες φορές σημάδια με συγκεκριμένο χρώμα πάνω στους βράχους ή στα δέντρα και άλλες φορές μεταλλικά σήματα με το νούμερο του μονοπατιού. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όχι μόνο γιατί μας δείχνουν το σωστό δρόμο, αλλά και γιατί είναι το καλύτερο παιχνίδι θησαυρού που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί!

5.       Οι μικροί πεζοπόροι αγαπάμε να περιεργαζόμαστε το περιβάλλον! Κιάλια, μεγεθυντικοί φακοί, μαρκαδόροι και μπλοκ ζωγραφικής, όλα σύνεργα αγαπημένα που μας βοηθάνε να αφουγκραζόμαστε τη φύση! Ακούμε τα πουλιά, παρατηρούμε με προσοχή τα έντομα, μυρίζουμε το χώμα, τα δέντρα, τα λουλούδια. Μετά από κάθε πεζοπορία έχουμε γεμίσει τις αισθήσεις μας με νέα ερεθίσματα.

6.       Οι μικροί πεζοπόροι προσέχουμε τον εαυτό μας! Για να μπορούμε να περνάμε καλά πρέπει να είμαστε και καλά. Έτσι προσέχουμε στα μονοπάτια να μην τρέχουμε και να μην ξεφεύγουμε από την ομάδα μας χωρίς να ενημερώνουμε. Προσέχουμε να σταματάμε όταν θέλουμε να θαυμάσουμε τη θέα ή να πιούμε νερό και να μη στεκόμαστε ποτέ με την πλάτη προς το χείλος του μονοπατιού.

7.       Οι μικροί πεζοπόροι σεβόμαστε και τους άλλους επισκέπτες του βουνού! Στα μονοπάτια δεν βρισκόμαστε σχεδόν ποτέ μόνοι μας. Χαιρετάμε όποιον βρεθεί στο διάβα μας, προσφέρουμε τη βοήθεια μας ή μέρος των προμηθειών μας αν κάποιος το χρειάζεται και κάνουμε στην άκρη για να περάσουν όσοι τρέχουν ή διατηρούν ρυθμό γρηγορότερο από τον δικό μας. Οι πεζοπόροι μεταξύ μας χαμογελάμε και μοιραζόμαστε κάτι που αγαπάμε!

8.       Οι μικροί πεζοπόροι είμαστε καλοφαγάδες! Κάθε πεζοπορική εξόρμηση οφείλει να περιλαμβάνει ένα αξιόλογο πικ νικ στο τελείωμα ή στη μεγάλη στάση μας! Σνακ που μας δίνουν ενέργεια, νερό και καμιά λιχουδιά παραπάνω, κάνουν τις πεζοπορίες μας ακόμα πιο όμορφες και μας δίνουν κάτι να περιμένουμε όταν οι ανηφόρες είναι λίγο πιο μεγάλες!

9.       Οι μικροί πεζοπόροι σεβόμαστε τα όρια μας!  Δεν χρειάζεται κάθε φορά να πιάνουμε την κορυφή, ούτε να περπατήσουμε 10 χλμ στην πρώτη μας πεζοπορία. Πάμε κάθε φορά αργά αλλά σταθερά, με ρυθμό που μας επιτρέπει να μιλάμε και όταν κουραστούμε κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Περπατάμε για να περάσουμε όμορφα και όχι για να ταλαιπωρηθούμε! Αγαπάμε τη γλυκιά κούραση που φέρνει η άσκηση αλλά δεν θέλουμε ποτέ να εξαντληθούμε.

10.   Οι μικροί πεζοπόροι αγαπάμε να κάνουμε σχέδια! Ξέρουμε καλά πως δεν ξεκινάμε καμία διαδρομή χωρίς σχεδιασμό. Δεν πάμε…και βλέπουμε! Έχουμε δει στους χάρτες μας ή στο internet τη διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε, ξέρουμε από πριν πόσα χιλιόμετρα θα περπατήσουμε και πόση κλίση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η καλή προετοιμασία μας παρέχει ασφάλεια, αλλά και ξεγνοιασιά!

Μικροί πεζοπόροι είμαστε όλοι μας. Μικροί-μεγάλοι. Κάθε διαδρομή είναι καινούρια, γιατί κάθε φορά που την κάνουμε είμαστε εμείς διαφορετικοί. Ο δεκάλογος του μικρού πεζοπόρου, είναι όλος στημένος γύρω από την ισορροπία. Ξεγνοιασιά παρέα με ευθύνη, όρια μαζί με διασκέδαση, σεβασμός στο εγώ μας αλλά και αγάπη για την ομάδα. Τα μονοπάτια είναι ένα σχολείο που μπορεί να μαθητεύσει όλη η οικογένεια μαζί και στο τέλος κάθε ενός από αυτά, ελπίζουμε να βγαίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

Σας φιλώ,

Κωνσταντίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *