Νεμέα: Μια εκδρομή γεμάτη μύθους και κρασί!

Ψάχνοντας για να πάμε μία μονοήμερη εκδρομή τους τελευταίους μήνες, η Νεμέα ήταν μία από τις επιλογές που πάντα όμως έπαιρνε μετάθεση για αργότερα! Πέρασε το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας και το προηγούμενο Μαρτιάτικο Σάββατο ήρθε η μέρα της εκδρομής μας στην «ελληνική Τοσκάνη»! 1,5 ώρα μόλις από την Αθήνα, ανεξερεύνητη για πολλούς, με πλούσια ιστορία, ντυμένη με μύθους και μεθυστική από τις μαγευτικές αναθυμιάσεις του μούστου και του κρασιού, η Νεμέα μας χάρισε μια αξέχαστη εκδρομή –τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς της παρέας. Έτοιμοι να μας ακολουθήσετε στην εξόρμηση μας;

Η διαδρομή

Η διαδρομή μέχρι την Αρχαία Νεμέα διαρκεί 1,5 ώρα. Κατά τη διάρκεια της έχετε όλο το χρόνο να δώσετε μια γεύση μυθολογίας στα παιδιά σας μιλώντας για τους Άθλους του Ηρακλή και κυρίως για το λιοντάρι της Νεμέας, μπορείτε να μιλήσετε για τα Νέμεα, τους αγώνες της αρχαιότητας που ακόμα και σήμερα γίνεται η αναβίωση τους κάθε 4 χρόνια. Θα θαυμάσετε την Ακροκόρινθο που θα αγναντεύει από ψηλά τη διαδρομή σας και μόλις στρίψετε προς Αρχαία Νεμέα θα σας καλωσορίσουν τα περίφημα αμπέλια της περιοχής που θα σας οδηγήσουν στους δρόμους του κρασιού.

Τα αποδυτήρια του Αρχαίου Σταδίου
Η στοά που οδηγεί στο στάδιο
Άποψη του σταδίου και στο βάθος το χιονισμένο Μαίναλο

Το αρχαίο Στάδιο

Προσεγγίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο έχετε δυνατότητα να επιλέξετε αν θα επισκεφθείτε πρώτα το αρχαιολογικό μουσείο και το Ναό του Δία ή το αρχαίο Στάδιο. Εμείς προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε με το αρχαίο Στάδιο για να κεντρίσουμε την προσοχή των μικρών μας από νωρίς! Με ενιαίο εισιτήριο και για τους 2 χώρους, ένα κατατοπιστικό ενημερωτικό και ένα μεγάλο χαμόγελο από το φύλακα του χώρου, μας υποδέχθηκε το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας. Περιηγηθήκαμε στο χώρο που στέγαζε τα αποδυτήρια, περάσαμε μέσα από την καλοδιατηρημένη στοά που οδηγεί στο στάδιο όπου και κάναμε κι εμείς τους δικούς μας αγώνες τρεξίματος. Ανηφορίσαμε στις κερκίδες από όπου θαυμάσαμε τη θέα προς το χιονισμένο Μαίναλο, και περπατήσαμε στο μονοπάτι που κυκλώνει το Στάδιο.

Άποψη του εσωτερικού του αρχαιολογικού μουσείου
Ο ναός του Δία
Μέρος του αρχαιολογικού χώρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο ναός του Δία

Ακριβώς απέναντι από το Στάδιο βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο το αρχαιολογικό μουσείο Νεμέας και ο Ναός του Δία. Στο μουσείο τα μικρά σας θα βρουν ενδιαφέρον στα προπλάσματα που απεικονίζουν τον αρχαιολογικό χώρο σε διάφορες ιστορικές περιόδους, στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά αυτό που σίγουρα θα τα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι ευρήματα ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο!

Βγαίνοντας από το μουσείο θα βρεθείτε στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται ο ναός του Δία. Τολμώ να πω πως είναι από τους πιο φροντισμένους και φιλικούς στα παιδιά αρχαιολογικούς χώρους που έχω βρεθεί. Επεξηγηματικές πινακίδες, ράμπα μετακίνησης για όσους έχουν καροτσάκια και περιποιημένο χορτάρι και τραπεζάκια για να ξεκουραστείτε πριν την αναχώρηση σας. Εμείς –αφού πρώτα ρωτήσαμε αν επιτρέπεται- στρώσαμε την κουβερτούλα μας στο γκαζόν και απολαύσαμε το πρώτο πικ νικ της Άνοιξης συζητώντας για αρχαίους μύθους και ιστορίες, ζωγραφίζοντας και εξερευνώντας!

Τα αμπέλια της Νεμέας
Ο ποταμός Ασωπός, όπως περνάει μέσα από το Κτήμα Γκόφα
Το κελάρι στο κτήμα Γκόφα
Εμφιάλωση και ετικέτες

Στον Οινοποιείο

Επίσκεψη στη Νεμέα χωρίς επίσκεψη σε οινοποιείο δεν γίνεται! Όταν έχεις όμως μαζί σου πιτσιρίκια τι κάνεις; Μετά από αρκετή έρευνα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου πριν πάμε την εκδρομή μας, βρήκα τον άνθρωπο μου! Το όνομα αυτής Δήμητρα Παπαγεωργίου, η γλυκύτατη οινολόγος από το Κτήμα Γκόφα. Κλείσαμε ραντεβού κατά τις 3 το μεσημέρι, τέσσερις ενήλικες και τρία παιδάκια για τη βόλτα μας στο κτήμα και στο οινοποιείο.

Γνωρίσαμε το χώρο εμφιάλωσης και ετικετοποίησης, τις μεγάλες δεξαμενές που “ζυμώνεται” το κρασί και το δροσερό κελάρι με τα βαρέλια που φυλάσσεται το κρασί. Σημείο μοναδικό του κτήματος Γκόφα είναι ένα πλάτωμα υπέροχα διαμορφωμένο από τους ιδιοκτήτες που το διασχίζει ο μυθικός ποταμός Ασωπός και σε κάνει να μη θες να φύγεις ποτέ από εκεί!

Ήμασταν λίγο διστακτικοί για το αν θα μπορούσαμε να κάνουμε οινογνωσία με 3 πιτσιρίκια στην παρέα μας, όμως η Δήμητρα φρόντισε να κάνουν “χυμογνωσία” και να ζωγραφίσουν όση ώρα απολαύσαμε και συζητήσαμε για ξεχωριστές ποικιλίες κρασιού! Εννοείται πριν φύγουμε προμηθευτήκαμε αγαπημένες ετικέτες, αγκαλιαστήκαμε και δώσαμε ραντεβού για το Σεπτέμβριο και τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας, την πιο μεγάλη γιορτή κρασιού, με πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!

Με μια τη γεύση του κρασιού στο στόμα και τη ζέστη του Νεμεάτικου ήλιου στα μάγουλα, ξεκινήσαμε για το δρόμο της επιστροφής. 1,5 ώρα μετά ήμασταν πίσω στο σπίτι γεμάτοι από ξεχωριστές εμπειρίες! Ακόμα δε μπορώ να πιστέψω πως τόσα χρόνια, δεν είχα επισκεφθεί αυτό το μέρος που είναι τόσο κοντά στην Αθήνα!

Tips:

  • Πριν επισκεφθείτε τη Νεμέα αξίζει να διαβάσετε λίγο για τους μύθους και την ιστορία της αλλά και για την οινική της παράδοση. Έτσι κάθε σας βήμα θα ντυθεί και με μια ιστορία! Ειδικά αν έχετε παιδιά μαζί σας οι άθλοι του Ηρακλή θα ξεκινήσουν πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις!
  • Η Νεμέα φημίζεται και για το φαγητό της και εμείς μπορούμε να σας το επιβεβαιώσουμε μετά την επίσκεψη μας στο μαγαζί “Δαναός και Αναστάσης” που μας φίλεψαν με τα καλούδια τους και απολαύσαμε εκλεκτά φαγητά συνοδεία νεμεάτικου κρασιού! Φοβερή φιλοξενία -ειδικά για τα μικρά της παρέας- και δυνατότητα να φέρετε μαζί σας το δικό σας κρασί!
  • Πριν επισκεφθείτε κάποιο οινοποιείο φροντίστε να έχετε κάνει κάποια επικοινωνία μαζί τους από πριν προκειμένου να έχουν χρόνο να σας ξεναγήσουν και να μην χρειαστεί να συνυπάρξετε με άλλες ομάδες, ειδικά αν έχετε παιδιά μαζί σας. Μην ξεχάσετε να τους ρωτήσετε για την ποικιλία του Αγιωργίτικου, μία από τις πιο πλούσιες και εκλεκτές ποικιλίες κόκκινου κρασιού της Ελλάδας!

Aν χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση ή κάποια βοήθεια σχετικά με την εκδρομή μας μη διστάσετε να στείλετε email ή dm στη σελίδα μου σε Instagram και Facebook.

Αλήθεια εσείς έχετε επισκεφθεί ποτέ τη Νεμέα;

Σας φιλώ,

Κωνσταντίνα

Τα μέρη που αναφέρονται δεν αποτελούν κομμάτι διαφήμισης, απλώς αποτέλεσαν σταθμούς στο ταξίδι μας που εκτιμήσαμε ή που ήταν στο πρόγραμμα μας αλλά δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε και πιστεύουμε πως άξιζε να αναφερθούν. Τα hyperlinks έχουν τοποθετηθεί για να σας διευκολύνουν να βρείτε πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτά

2 άποψεις για το “Νεμέα: Μια εκδρομή γεμάτη μύθους και κρασί!

  1. Λοιπό Κωνσταντίνα μου, απόλαυσα την εκδρομή σας, σαν να ήμουν κομμάτι της παρέας σας. Οι αποστάσεις που μας χωρίζουν από ένα τέτοιο ταξίδι είναι μεγάλες ωστόσο αυτά τα μέρη αποτελούν για εμάς ταξίδι στόχο!!!! Πάντως για τα τριτάκια στο Δημοτικό, αυτή η εκδρομή είναι μιας πρώτης τάξεως βιωματική εμπειρία και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής είναι κρίμα να μην την πραγματοποιούν. Καλή συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *