Road trip στο Κεντρικό Ζαγόρι!

Αγαπώ πολύ την Ήπειρο! Τα χρώματα της, τη φύση της, τους ανθρώπους της, την ιστορία της. Οι δρόμοι όμως που οδηγούσαν σ’ αυτό το υπέροχο κομμάτι της χώρας μας, δε βοηθούσαν στο να την επισκέπτομαι όσο συχνά θα ήθελα. Με τον καινούριο δρόμο όμως η απόφαση ήταν πιο εύκολη ακόμα και με ένα 4χρονο συνταξιδιώτη! Τέσσερις μέρες με σημείο αναφοράς το κεντρικό Ζαγόρι και φόντο τα φθινοπωρινά χρώματα της Τύμφης και του Σμόλικα. Ξεκινάμε;

 

Ημέρα 1η: Ιωάννινα-Δίλοφο

Η παλιότερη εμπειρία μας έκανε κάπως επιφυλακτικούς για τη διάρκεια του ταξιδιού κι έτσι ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς το πρωί από την Αθήνα. Με μια μικρή στάση λίγο πριν τη γέφυρα του Ρίου, σε 4,5 ώρες  περίπου ήμασταν στα Ιωάννινα. Αν ξεκινήσετε κι εσείς πρωί μπορείτε να το συνδυάσετε όπως εμείς με φαγητό –άλλωστε είναι κρίμα να μην δοκιμάσετε την κουζίνα της πόλης! Είτε έχετε μικρό παιδί είτε είστε ζευγάρι ή παρέα, σας συμβουλεύω πριν αναχωρήσετε από τα Ιωάννινα να επισκεφθείτε ένα από τα σούπερ μάρκετ της και να προμηθευτείτε σνακ ή ότι άλλο νομίζετε πως μπορεί να χρειαστείτε στις 4 μέρες της εκδρομής σας, καθώς στα Ζαγοροχώρια μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε περίπτερο ή μίνι μάρκετ ανοιχτό.

 

 

Ανάλογα με την εποχή που θα πάτε, αναχωρήστε αρκετά νωρίς από τα Ιωάννινα, ώστε να φτάσετε στο Ζαγόρι πριν νυχτώσει. Εμείς επιλέξαμε για βάση μας το Δίλοφο, ένα υπέροχο χωριό γεμάτο πέτρινα σοκάκια, υπέροχη πλατεία, ζεστούς ξενώνες και μια υπέροχη εκκλησία με θέα τα γύρω βουνά. Μόνο 6 μόνιμοι κάτοικοι το φυλούν και αν βρεθείτε εκεί καθημερινή δύσκολα θα συναντήσετε κόσμο στα δρομάκια του. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός, το Δίλοφο σε ταξιδεύει στο παραδοσιακό και πλέον αυθεντικό Ζαγόρι, ενώ το ότι δεν βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα και δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων μέσα από το χωριό βοηθάει στο να διατηρήσει αναλλοίωτο  το χρώμα του.

 

 

 

 

Κατά την επίσκεψη σας μην παραλείψετε να σεργιανίσετε στα καλντερίμια που οδηγούν στην πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο και το σχολείο, να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά. Κι όταν πέσει ο ήλιος και κουραστείτε από το περπάτημα στο καφέ του χωριού θα βρείτε ζεστό τζάκι αναμμένο, καφεδάκι αχνιστό αλλά και νόστιμο φαγάκι να γιατρέψει την πείνα σας!

 

Ημέρα 2η: Κήποι-Τσεπέλοβο-Καπέσοβο

 

Το επόμενο πρωί, αφού απολαύσαμε το πρωινό μας, ξεκινήσαμε για τους Κήπους, και τα ξακουστά γεφύρια του που συναντάμε στη διαδρομή. Το πρώτο που θα συναντήσετε στο δρόμο σας είναι το  γεφύρι του Κόκκορου,  στο δρόμο για το οποίο μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο και να το περπατήσετε, ενώ μέχρι να φτάσετε στους Κήπους αν προσέχετε τις ταμπέλες θα συναντήσετε πολλά ακόμα γεφύρια. Εμείς για πρακτικούς λόγους δεν είχαμε δυνατότητα να σταματήσουμε σε όλα, αλλά αν δεν σας ενοχλούν οι πολλές στάσεις αξίζει να τα επισκεφθείτε.

 

 

Επόμενη στάση το χωριό Κήποι. Λιθόστρωτα καλντερίμια, το ρολόι, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη είναι οι λόγοι για να το επισκεφθείτε. Ειδικά αν έχετε παιδιά μην παραλείψετε την επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο με το πρόθυμο προσωπικό, για να πάρετε μία γεύση από την καθημερινή ζωή στα Ζαγοροχώρια άλλων εποχών. Καθημερινά αντικείμενα, φορεσιές, έπιπλα,  φιλοξενούνται σε ένα αρχοντικό που αξίζει την προσοχή σας.

 

 

 

Μετά την επίσκεψη μας στο μουσείο αποτολμήσαμε μια μικρή πεζοπορική διαδρομή προς τον πέτρινο μύλο λίγο έξω από το χωριό που μπορείτε να πραγματοποιήσετε ακόμα και με πολύ μικρά παιδιά. Βγαίνοντας από το χωριό Κήποι θα ακολουθήσετε την ταμπέλα προς το γεφύρι του Μύλου και μετά από 10 λεπτά περπάτημα θα βρεθείτε μπροστά σε ένα όμορφο τρίτοξο γεφύρι που οδηγεί στον πέτρινο μύλο του χωριού.

 

 

 

Σιγά σιγά μεσημέριασε κι έτσι αναχωρήσαμε για Τσεπέλοβο. 25 λεπτά αργότερα κάναμε βόλτα στα σοκάκια του όμορφου αυτού χωριού. Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό του Ζαγορίου και έδρα του Δήμου Τύμφης. Ανηφορίστε στα καλντερίμια πέριξ της κεντρικής πλατείας και επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Τσούφλειο Φαρμακείο και θαυμάστε τα πετρόχτιστα αρχοντικά. Στην όμορφη πλατεία μπορείτε να ξαποστάσετε και να απολαύσετε καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό.

Φεύγοντας από το Τσεπέλοβο κάντε μια στάση και στο Καπέσοβο για βόλτα και καφεδάκι στην πλατεία και αγνάντι προς το φαράγγι του Βίκου. Προμηθευτείτε ντόπια προϊόντα και είστε έτοιμοι για αναχώρηση προς τη βάση σας!

 

Ημέρα 3η: Κουκούλι-Μονοδένδρι-Ασπράγγελοι

 

 

 

Ξημέρωσε Σάββατο λοιπόν και τι Happy Paths θα ήμασταν αν δεν οργανώναμε και μία πεζοπορία! Αφετηρία το χωριό Κουκούλι και κατεύθυνση το Γεφύρι του Κόκκορου. Αναλυτικά τη διαδρομή μαζί με tips και σύνδεσμο για το gps θα βρείτε σε επόμενη ανάρτηση. Ακόμα όμως και για όσους όμως δεν είναι πεζοπορικοί τύποι το Κουκούλι είναι ένα χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε. Πιθανόν να μην το έχετε ακούσει αλλά σίγουρα αξίζει την προσοχή σας! Καλοδιατηρημένο, με όμορφα αρχοντικά, βρύσες και εκκλησίες, χτισμένο σε πλαγιά σας χαρίζει πανοραμική θέα στα γύρω χωριά και τα βουνά ενώ μην παραλείψετε να απολαύσετε τον ελληνικό σας καφέ στο καφενείο της κεντρικής πλατείας.

 

 

 

 

Αφήνοντας πίσω μας το Κουκούλι –και ειδικά μετά την πεζοπορική μας διαδρομή!- επισκεφθείτε το Μονοδένδρι για βόλτα και φαγητό! Ένα από τα πιο τουριστικώς ανεπτυγμένα χωριά του Ζαγορίου, το Μονοδένδρι θα σας μαγέψει με την αρχιτεκτονική του και τις εκκλησίες του, ενώ η θέα του προς το φαράγγι του Βίκου θα σας κόψει την ανάσα. Είτε πριν, είτε μετά το φαγητό που θα απολαύσετε στις ταβέρνες του, πάρτε το πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο ναό της Αγίας Παρασκευής και νιώστε το δέος που θα σας εμπνεύσει το πιο βαθύ φαράγγι του κόσμου. Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κάποιον αετό να εκτελεί ελεύθερη πτώση προς το φαράγγι!

 

 

Στο δρόμο της επιστροφής κάντε μία στάση στο χωριό Ασπράγγελοι για καφέ δίπλα στο τζάκι και για να ξαποστάσετε από τις πεζοπορίες σας. Στην είσοδο του χωριού θα εντοπίσετε την πινακίδα που το αναφέρει ως μαρτυρικό χωριό, καθώς πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατά τη Γερμανική Κατοχή, ενώ περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό θα δείτε και το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας.

 

Ημέρα 4η: Ιωάννινα-Αθήνα

Τη τελευταία ημέρα δυστυχώς μας βρήκε στο δρόμο μια φοβερή κακοκαιρία με βροχή, ομίχλη και πολύ δυνατούς ανέμους κι έτσι δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε όσα είχαμε υπολογίσει. Παρ’όλα αυτά αν έχετε σύμμαχο σας τον καιρό, επιστρέφοντας στο δρόμο προς Αθήνα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και να κάνετε και τη βόλτα σας πλάι στη Λίμνη. Τα Ιωάννινα είναι μια εκδρομή από μόνη της, άλλα κάθε φορά που περνάω κοντά τους δεν παραλείπω να τα επισκέπτομαι! Γεμάτοι εικόνες και νέες εμπειρίες πήραμε το δρόμο για Αθήνα!

 

Tips:

·         Η  Ήπειρος είναι όμορφη όλες τις εποχές, αν πρόκειται όμως να ταξιδέψετε με μικρά παιδιά και δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε προτιμήστε το Φθινόπωρο, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Εμείς Νοέμβρη μήνα ευχαριστηθήκαμε τα υπέροχα χρώματα των πεσμένων φύλλων, ενώ τα αναμμένα τζάκια και το πρώτο χιόνι μας χάρισαν μυρωδιά από Χειμώνα!

·         Τα Ζαγοροχώρια δεν έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους, θα δείτε όμως πως η φιλοξενία τους είναι απαράμιλλη! Μιλήστε μαζί τους-αν δεν το κάνουν εκείνοι πρώτοι- στα καφενεία, στα εστιατόρια, στους ξενώνες και θα μάθετε πολλά για την ιστορία του τόπου. Σίγουρα θα νιώσετε σαν να πηγαίνετε επίσκεψη στο σπίτι της θείας σας από το χωριό!

·         Όπως έγραψα και παραπάνω, καλό είναι να προμηθευτείτε από νωρίς όσα θα χρειαστείτε γιατί τα περισσότερα χωριά δεν έχουν περίπτερο ή μίνι μάρκετ και χειρότερο πράγμα από τη βραδινή λιγούρα δίπλα στο τζάκι δεν έχω! Επίσης δέχονται στα περισσότερα μαγαζιά κάρτα για πληρωμή, αλλά αν θέλετε ATM θα βρείτε στο Μονοδένδρι.

·         Τα Ζαγοροχώρια ζωντανεύουν από κόσμο τα Σαββατοκύριακα, αν όμως βρεθείτε καθημερινή καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τα εστιατόρια και τα καφέ πριν πάτε (ειδικά αν έχετε παιδιά και δεν θέλετε εκπλήξεις για τα πεινασμένα στομαχάκια!) για να επιβεβαιώνετε τις ώρες λειτουργίας τους.

·         Όπου και να καθίσετε για φαγητό μην παραλείψετε να πάρετε και μία πίτα! Οι Ηπειρώτες έχουν το knowhow, αλλά αυτό μάλλον το ξέρετε ήδη!

 

Όσα μέρη ξεχωρίσαμε:

·         Στο Δίλοφο γνωρίσαμε την –κάτι παραπάνω από ζεστή- φιλοξενία του Βαγγέλη και της Γιώτας στον ξενώνα Γαία! Υπέροχα δωμάτια, νόστιμο πρωινό και έτοιμοι να μας βοηθήσουν με ότι χρειάστηκε κατά την παραμονή μας (έχουν παιδιά και ξέρουν οι άνθρωποι τι σημαίνει να ψάχνεις πρωί πρωί καλαμάκι για να πιεί ο μικρός το ζεστό γάλα! Και κυρίως δε σε παρεξηγούν!) Θα σας δώσουν οδηγίες για την περιοχή και μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.

·         Κάθε απόγευμα που έπεφτε ο ήλιος μαζευόμασταν στο μοναδικό καφέ του χωριού, στον Λίθο. Αναμμένο τζάκι και προσεγμένη μουσική στο πιο ζεστό περιβάλλον, μας έκαναν να ξεκινάμε με καφέδες και ζεστές σοκολάτες και να καταλήγουμε στο κοντοσούβλι και τους λαχανοντολμάδες της μαγείρισσας και το υπέροχο κρασί τους!

·         Στο Τσεπέλοβο φτάσαμε πεινασμένοι αλλά όλα τα εστιατόρια ήταν κλειστά γιατί ήταν κάπως νωρίς. Η Μικρή Άρκτος όμως άνοιξε γιατί είχαμε μαζί μας ένα πεινασμένο 4χρονο και μας φιλοξένησε δεόντως! Φαγητό νόστιμο και σπιτικό και φιλοξενία από τις λίγες (το πιάτο της αρκούδας δεν έχει σβηστεί από τη μνήμη μου!)

·         Στο Κουκούλι γνωρίσαμε τον “Βικογιατρό” μας! στην πλατεία του χωριού ο κύριος Νίκος θα ανάψει τη σόμπα του για χάρη σας και φτιάξει το πιο νόστιμο καφεδάκι που αν είστε τυχεροί θα το απολαύσετε παρέα με κάποιο ντόπιο που θα σας πει την ιστορία του! Πριν φύγετε από το μαγαζί διαβάστε τα αποφθέγματα στον τοίχο και θα αναχωρήσετε σοφότεροι!

·         Στους Ασπράγγελους υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο που το λένε Μοντάζα και έχει έναν ιδιοκτήτη που τον λένε Γιάννη! Ο Γιάννης λοιπόν θα σας φιλέψει με ότι καλύτερο έχει, θα φροντίσει το τζάκι να έχει φωτιά και η μουσική να ταιριάζει με τον υπέροχο χώρο του. Θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου και όταν θα πέσει το πρώτο χιόνι της χρονιάς θα χτυπήσει το κουδούνι του!

 

Την εκδρομή αυτή την ευχαριστηθήκαμε όσο λίγες. Υπέροχος τόπος, φύση, καιρός, άνθρωποι, όλα συνέβαλαν στο να χαραχτεί  στη μνήμη μας και να υποσχεθούμε πως θα επιστρέψουμε! Άλλωστε τα μονοπάτια της Ηπείρου είναι πολλά!

Σας φιλώ!

 

Τα μέρη που αναφέρονται δεν αποτελούν κομμάτι διαφήμισης, απλώς αποτέλεσαν σταθμούς στο ταξίδι μας που εκτιμήσαμε ή που ήταν στο πρόγραμμα μας αλλά δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε και πιστεύουμε πως άξιζε να αναφερθούν. Τα hyperlinks έχουν τοποθετηθεί για να σας διευκολύνουν να βρείτε πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτά

2 άποψεις για το “Road trip στο Κεντρικό Ζαγόρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *