Υμηττός με παιδιά! Μονοπάτι ΣΠΑΥ 15

Βγαίνοντας από το καθεστώς της καραντίνας λόγω Covid-19, η πρώτη μου επιθυμία ήταν να γυρίσουμε στα βουνά μας και τις πεζοπορίες μας. Χρειαζόμασταν να ξεμουδιάσουμε, να ξαναβρούμε τις ανάσες μας και το οξυγόνο μας και να ξανασυναντηθούμε με τη φύση που τόσο αγαπάμε. Ιδιαίτερες όμως οι συνθήκες επιστροφής αυτή τη φορά και ψάξαμε αρκετά για να βρούμε λύση στην εξίσωση. Ο Υμηττός για αρχή, μας έδωσε τη λύση!

Για αρχή, τη στιγμή που μιλάμε, δε μπορούμε να κινηθούμε εκτός του Ν. Αττικής, αλλά ακόμα και αν μπορούσαμε δε υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε σε κάποιο κατάλυμα ή καταφύγιο. Επίσης η φυσική μας κατάσταση έχει «πέσει» αρκετά λόγω καραντίνας οπότε δεν είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερες πεζοπορίες. Τέλος, καθώς τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος κατακλύζει τα βουνά και τις παραλίες, θέλαμε να βρούμε διαδρομές που θα μπορούσαμε να κάνουμε και μία καθημερινή απόγευμα (τώρα που νυχτώνει και αργά), ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό.

Έτσι ετοιμάστε τα μικρά σας σακίδια, βάλτε τα πεζοπορικά σας παπούτσια και φύγαμε για μια σειρά από μικρές πεζοπορίες για μικρούς και μεγάλους στα βουνά της Αττικής! Αν όλα πάνε καλά, κάθε εβδομάδα θα σας έχουμε και μία νέα πορεία για να ακολουθήσετε!

Εβδομάδα 1η: Υμηττός/ Διαδρομή ΣΠΑΥ 15*       

Τρίτη απόγευμα ραντεβού στις παρυφές του Υμηττού με νερά και σνακ στο σακίδιο μας, ξεκινάμε για μια διαδρομή συνολικής διάρκειας 1,5 ώρας (με παιδί 5 ετών, οπότε μπορεί να υπολογίζετε και σε 1 ώρα για μεγαλύτερα παιδιά) κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ιδανική πεζοπορία και για πιο ζεστές μέρες, καθώς δεν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο σχεδόν στο σύνολο της διαδρομής σας. Η διαδρομή είναι κυκλική (από εκεί που ξεκινάτε εκεί καταλήγετε χωρίς να περάσετε ξανά από τα ίδια σημεία) και έχει και αρκετά σημεία στα οποία μπορείτε να κάνετε στάσεις για τα μικρά σας.

Ξεκινάτε παρκάροντας απέναντι από το Πυροφυλάκιο Καισαριανής. Εκεί ακριβώς θα βρείτε και τη σήμανση της αρχής του μονοπατιού. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σηματοδότηση από τον ΣΠΑΥ με κόκκινες τετράγωνες ενδείξεις, πολύ συχνά, οπότε δεν θα χαθείτε.

Ένα όμορφο ξέφωτο για πικ νικ!

Ένα ελαφρώς ανηφορικό μονοπάτι μέσα στο δάσος, θα σας οδηγήσει μετά από 900 περίπου μέτρα, σε ένα πλάτωμα όπου μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση με τα μικρά σας για το πρώτο σας σνακ. Αν έχετε πολύ μικρά παιδάκια που δεν δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν, μπορείτε να κάνετε ένα πικ νικ εκεί, να παίξουν και να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο. Θα έχετε ήδη κερδίσει μια όμορφη πρώτη επαφή με το βουνό.

Συνεχίζοντας αρχίζετε να μπαίνετε πιο μέσα στο βουνό, θα δείτε τα όμορφα αγριολούλουδα, ενώ σιγά σιγά θα αρχίζει να ξεδιπλώνετε η θέα των απέναντι πλαγιών.

Βγαίνοντας από το χωμάτινο μονοπάτι, για λίγα μέτρα θα περπατήσετε στο δρόμο προς τη Μονή Καισαριανής, όπου και αν επιθυμείτε μπορείτε να ξανακάνετε μια μικρή στάση για νερό και σνακ κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Μετά τη στροφή του δρόμου στο δεξί σας χέρι θα δείτε πάλι σήμανση του μονοπατιού όπου και ξαναμπαίνετε στο δάσος. Από εδώ και μέχρι το τέλος της διαδρομής, το μονοπάτι είναι ευχάριστα κατηφορικό.

Πιο έντονη η βλάστηση σε αυτό το σημείο και πιο στενό το μονοπάτι, θα σας χαρίσουν δροσιά ενώ θα απολαμβάνετε τα κελαηδίσματα των πουλιών. Τα μικρά σας σίγουρα θα ενθουσιαστούν με τις χελώνες που θα βρείτε στο πέρασμα σας αλλά και τους τεράστιους «μουσαφίρηδες» ή «κλέφτες»! Προς το τέλος του μονοπατιού θα αρχίσετε να προχωράτε στο μονοπατάκι παράλληλα με το δρόμο, προστατευμένοι όμως από τις μπάρες και τα δέντρα του δάσους, μέχρι να φτάσετε στο σημείο σχεδόν από όπου ξεκινήσατε. Ο Υμηττός μας χάρισε μια υπέροχη πεζοπορία για άλλη μία φορά!

Πιο κάτω θα βρείτε και το link που θα βάλει τη διαδρομή μας στο κινητό σας σαν gps μέσω wikiloc, για μεγαλύτερη ευκολία!

https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/spau-15-49373012 (ΣΠΑΥ 15)

Θα χαρώ πολύ να περπατήσετε το μονοπάτι αυτό και να μου πείτε πως σας φάνηκε! Κι αν ανεβάσετε φωτογραφίες κάντε tag τα Happy Paths, να σας απολαύσουμε!

*ΣΠΑΥ: Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού. Ονομάζεται έτσι από τη σηματοδότηση, οπότε αναφερόμαστε κι εμείς έτσι στο μονοπάτι για να αναγνωρίζεται καλύτερα!

Σας φιλώ,

Κωνσταντίνα

1 άποψη για το “Υμηττός με παιδιά! Μονοπάτι ΣΠΑΥ 15

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *