Εθνικός Δρυμός Σουνίου: Πεζοπορία για όλους!

Λόγω lockdown η αλήθεια είναι πως μας έχει δοθεί η αφορμή (μιας που δεν έχουμε άλλη δυνατότητα!), να ανακαλύψουμε, νέους για εμάς, πεζοπορικούς προορισμούς εντός Αττικής. Αποκάλυψη για εμάς ήταν η πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου , μιας που πρόκειται για τον μικρότερο Εθνικό Δρυμό της χώρας. Μοναδικό φυσικό τοπίο, υπέροχη θέα, ταξίδι στο χρόνο και φοβερό γεωλογικό ενδιαφέρον σε μία βόλτα που έχει κάτι για τον καθένα! Ελάτε μαζί μας και ελπίζω να σας δώσουμε έμπνευση για μία νέα εξερεύνηση…

Έγκοιλο Χάος, Σούνιο

Αφετηρία της πεζοπορίας μας είναι ο χώρος αναψυχής δίπλα στο Έγκοιλο Χάος. Αφιερώστε λίγη ώρα για να περιπλανηθείτε γύρω από αυτό το σπάνιο μνημείο της φύσης που εκτιμάται πως προέκυψε από την πτώση οροφής ενός σπηλαίου στη θέση αυτή. Μικροί και μεγάλοι θα εντυπωσιαστείτε από το μέρος, θα παίξετε με τον αντίλαλο που σχηματίζεται από τις ομιλίες σας και όλα αυτά ατενίζοντας τον Σαρωνικό μέσα από τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.  

Η θέα προς το Σαρωνικό

Στη συνέχεια ακολουθείτε τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο που περνάει μέσα από το πευκόδασος και οδηγεί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τα αρχαία ορυχεία. Σε αυτή τη φάση έχετε δύο επιλογές, είτε θα περπατήσετε κατά μήκος του ασφάλτινου δρόμου σε όλη τη διαδρομή (πολύ μικρή υψομετρική διαφορά και μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή ακόμα και με μωρό σε καρότσι), είτε μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που κάναμε εμείς μέσα από το δάσος και να ανακαλύψετε θησαυρούς που δεν είναι ορατοί από το δρόμο.

Αν ακολουθήσετε τη δική μας διαδρομή μετά από 600 μέτρα πορείας στην άσφαλτο θα πάρετε το χωμάτινο μονοπάτι στα αριστερά σας και θα το περπατήσετε για 230 μέτρα περίπου. Στη συνέχεια θα στρίψετε δεξιά στο μονοπατάκι μέσα στο πευκόδασος. Μετά από 250μ συνεχίζοντας στο ίδιο μονοπάτι θα βρεθείτε σε μια μικρή ανηφόρα η οποία θα σας οδηγήσει σε ένα υπέροχο ξέφωτο με θέα όλο το Σαρωνικό. Πάρτε το χρόνο σας για να αγναντέψετε τη Μακρόνησο, τη Τζια και την Κύθνο και να πιείτε το νεράκι σας!

Στη συνέχεια πάρτε το κατηφορικό μονοπάτι δεξιά σας, στο οποίο 300μ μετά θα στρίψετε δεξιά στο σταυροδρόμι. 180 μέτρα μετά θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα υπέροχο ηφαιστειακό σχεδόν τοπίο αποτέλεσμα των εξορύξεων που λάμβαναν χώρα στην περιοχή από τα αρχαία μέχρι και νεότερα χρόνια! Μετά από 400 μέτρα πορείας στο μονοπάτι θα βγείτε στον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο.

Το ηφαιστειακό τοπίο των ορυχείων

Ο δρόμος θα σας βγάλει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου και θα μπορέσετε να ξαποστάσετε στην πλούσια σκιά των δέντρων, ενώ θα βρείτε και τραπεζάκια για πικ νικ. Είναι το ιδανικό μέρος για να φάτε τα σνακ σας και να ανακτήσετε δυνάμεις! Αφού ξεκουραστείτε, μην παραλείψετε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στον χώρο των αρχαίων μεταλλείων. Λίγα μέτρα μετά την Αγία Τριάδα ξεκινάει ο αρχαιολογικός χώρος, όπου θα περιπλανηθείτε σε ένα μέρος μαγικό που θα ξυπνήσει ιστορίες αλλά και τη φαντασία μικρών και μεγάλων!

Ο χώρος αναψυχής της Αγίας Τριάδας
Ο αρχαιολογικός χώρος των ορυχείων

Τελειώνοντας από τον χώρο των μεταλλείων, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Και πάλι μπορείτε να επιστρέψετε είτε από τον ασφάλτινο δρόμο, είτε να ακολουθήσετε μια μικρή παράκαμψη παράλληλα στο δρόμο σε ένα εύκολο μονοπάτι με όμορφη θέα! Στη δεύτερη περίπτωση, από την Αγία Τριάδα θα πάρετε το δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο για τα επόμενα 300 μέτρα. Σε αυτό το σημείο θα ακολουθήσετε το ξεκάθαρο χωμάτινο μονοπάτι που σχηματίζετε στα δεξιά του δρόμου για περίπου 1,5 χιλιόμετρο, όπου και θα βγείτε στον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο μέχρι το σημείο αφετηρίας στο Έγκοιλο Χάος και την αρχή στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Στη συνέχεια θα βρείτε τα τεχνικά σημεία της διαδρομής,tips για την πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου καθώς και το link για τον χάρτη της διαδρομής μας στο Wikiloc που ειδικά σε αυτή τη διαδρομή θα σας φανεί πολύ χρήσιμος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Συνολική Απόσταση: 7,71km (χωρίς τον περίγυρο του Έγκοιλου Χάους)

Υψομετρική Διαφορά: 46m (περιορίζεται όμως σε ένα μόνο σημείο, αν πάτε μέσω της ασφάλτου δεν υπάρχει η υψομετρική)

Διάρκεια Πεζοπορίας: 2,30 ώρες (χωρίς τις στάσεις)

Είδος Διαδρομής: Κυκλική (αρχίζει εκεί που τελειώνει)

Tips Διαδρομής:

·         Η διαδρομή είναι αρκετά εκτεθειμένη στον ήλιο, έτσι σας προτείνω να επιλέξετε μία μέρα που να μην έχει πολλή ζέστη και προτιμήστε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί για να μην περπατάτε στον δυνατό μεσημεριανό ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για τις εποχές, οπότε δεν θα την πρότεινα για το Καλοκαίρι. Επίσης μην ξεχάστε αντιηλιακό και κυρίως καπέλο.

·         Εφόσον έχετε παιδάκια μαζί σας, να είστε όλοι μαζί και να τα ενημερώσετε πως καθώς πρόκειται για χώρο παλιών λατομείων θα συναντήσετε σπηλιές, εισόδους στοών αλλά και βάραθρα τα οποία δεν πρέπει να προσεγγίσουν. Υπάρχει ειδική σήμανση όπου υπάρχουν αλλά καλό είναι να έχετε το νου σας.

·         Αν δεν έχετε δυνατότητα για ιδιαίτερο περπάτημα, η διαδρομή από το Έγκοιλο Χάος μέχρι την Αγία Τριάδα είναι άσφαλτος και μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο. Έτσι μπορείτε να «παίξετε» με αυτή τη δυνατότητα και να μοιράσετε τη διαδρομή ή να κάνετε μέρος της μόνο περπατώντας.

Link για Χάρτη στο Wikiloc:

https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/egkoilo-khaos-orukheia-69581046

Ελπίζω να σας άρεσε η διαδρομή μας και να σας ξεσήκωσε! Για ό,τι διευκρινήσεις ή απορίες έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου σε Instagram και Facebook στις σελίδες του Happy Paths, αλλά και στο email happypaths.gr@gmail.com . Επίσης σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε όλες μας τις διαδρομές σε χάρτη, ακόμα και κάποιες που δεν έχουμε γράψει ακόμα στο blog!

Σας φιλώ,

Κωνσταντίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *