Μυστικοί Φθινοπωρινοί Κήποι της Αθήνας! (Μέρος Α’)

Ο Νοέμβρης είναι πια εδώ και αντί για βροχές, έχει φέρει μαζί του λιακάδες και ζέστη! Καθώς ο ήλιος είναι πιο γλυκός από του Καλοκαιριού, παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία για βόλτες στους  αστικούς μας κήπους. «Μα υπάρχουν κήποι στην Αθήνα;» θα αναρωτηθεί κανείς. Εκτός από τον Εθνικό Κήπο και τα μεγάλα πάρκα που βρίσκονται έξω από τον κυρίως αστικό ιστό του Κέντρου, δύσκολα θα εντοπίσουμε πράσινα μονοπάτια στο Κέντρο της Αθήνας. Καθώς όμως στα Happy Paths αγαπάμε τις απρόσμενες ανακαλύψεις, βγήκαμε στους δρόμους και ξετρυπώσαμε μικρούς παραδείσους πράσινου, για να τους χαρείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας! Στην πρώτη μας εξόρμηση θα σας συστήσω δυο κήπους. Ο ένας  κρύβει μέσα του προσφάτως αξιοποιημένα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ ο δεύτερος κρύβεται καλά στο Κολωνάκι και κρύβει μέσα του μια αγάπη για τις τέχνες! Έτοιμοι;

 

Πρώτη στάση: Λύκειον

Ποιος δεν έχει περπατήσει στην Βασιλίσσης Σοφίας περνώντας δίπλα από το Πολεμικό και το Βυζαντινό Μουσείο και θαυμάζοντας το κτίριο της ΛΑΕΔ και του μουσείου Μπενάκη; Σε ένα από τα πιο όμορφα τετράγωνα της Αθήνας καλά κρυμμένος βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη. Μια μικρή πόρτα δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών σας αποκαλύπτει έναν υπέροχο κήπο, που συνδέεται νοητά με αυτόν του Βυζαντινού Μουσείου, ενώ ταυτόχρονα σας ταξιδεύει στο χρόνο και στον τόπο που γεννήθηκε  η ουσία του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού, στο Λύκειο (Περιπατητική Σχολή) του Αριστοτέλη.

 

 

 

 

Είτε μόνοι σας για να απολαύσετε την ηρεμία του χώρου, είτε με τα παιδιά σας, θα περπατήσετε κάτω από τη σκιά των δέντρων, θα μυρίσετε δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα και ρίγανη, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε τη δυνατότητα, διαβάζοντας τις ενημερωτικές πινακίδες, να συζητήσετε για το μέρος που δίδαξε ο Αριστοτέλης και που πραγματοποιούνταν τόσο η διδασκαλία των Αθηναίων, όσο και η εξάσκηση των οπλιτών και των εφήβων για να μπορέσουν να εκτελέσουν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

 

 

Αφού φιλοσοφήσετε κι εσείς κάνοντας τον ειδυλλιακό σας περίπατο καταλήξτε στο «θεατράκι» των 130 θέσεων για να ξαποστάσετε και να συζητήσετε, ατενίζοντας πανοραμικά το χώρο. Η έκταση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη οπότε δεν θα κουραστεί κανένας από την παρέα, ενώ δεν θα συναντήσετε δυσκολία στη βόλτα σας ακόμα κι αν έχετε κάποιο παιδί με βρεφικό καρότσι! Αν και οι πινακίδες είναι κατατοπιστικές χωρίς να κουράζουν , αν θέλετε πριν την επίσκεψη σας μπορείτε να διαβάσετε λίγα πράγματα για τη διδασκαλεία του Αριστοτέλη εδώ ενώ εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την επίσκεψη σας.

 

Επόμενη στάση: Βρετανική Σχολή Αθηνών

 

Για καφέ και βόλτα στο Κολωνάκι έχετε κατέβει ποτέ; Αυτό που δε φαντάζεστε περπατώντας την Πατριάρχου Ιωακείμ, είναι πως στο τέλος της, λίγο μετά το κτήριο της Μαρασλείου, ανηφορίζοντας την οδό Σουηδίας, απέναντι από το κτήριο της Γενναδείου, κρύβεται ένας πανέμορφος και ήσυχος κήπος! Ο λόγος για  τον κήπο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, ενός από τα 17 ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ιδρυμένη το 1886, έχει συμβάλει στις έρευνες γύρω από τις Κλασσικές Σπουδές και την Αρχαιολογία ενώ διατηρεί μια υπέροχη βιβλιοθήκη με πάνω από 70.000 τίτλους.

Έως τις 14 Νοεμβρίου φιλοξενείται στον πανέμορφο αυτό κήπο και η έκθεση γλυπτών του Ανδρέα Λόλη με τίτλο «Prosaic Origins», την οποία μη διστάσετε να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας. Άλλωστε εξαιτίας αυτής άνοιξε ο κήπος στο ευρύτερο κοινό! Καθημερινά αντικείμενα που βρίσκουμε πεταμένα στους δρόμους, όλα όμως από λαξευμένα σε μάρμαρο, θα εξάψουν την φαντασία μικρών και μεγάλων και θα σας τραβήξουν σε ένα κυνήγι θησαυρού στα μονοπάτια του κήπου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό μουσείο, ενώ διάσπαρτα στο χώρο θα βρείτε τραπεζάκια και καρέκλες για να ξαποστάσετε. Το μέγεθος του κήπου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά καθώς έχει διάφορα επίπεδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δε θα κουράσει τα μικρά σας.

 

 

 

 

 

 

 

Και οι δύο προτάσεις μου εξυπηρετούνται από το Μετρό Ευαγγελισμός και σίγουρα θα βρείτε αρκετά μέρη για να τις συνδυάσετε με φαγητό μετά τη βόλτα σας. Extra tip προτιμήστε να τις επισκεφθείτε Σαββατοκύριακο πρωί καθώς τις απογευματινές ώρες τώρα που έχει μικρύνει η μέρα, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε τα χρώματα των λουλουδιών και τη σκιά των δέντρων! Οι εξορμήσεις στους αστικούς μας κήπους δε θα σταματήσουν όμως εδώ! Ήδη είμαστε στα χνάρια καινούριων και θα επανέλθουμε με νέες προτάσεις! Μέχρι τότε…ραντεβού στους κήπους των Αθηνών!

 

Σας φιλώ!

3 άποψεις για το “Μυστικοί Φθινοπωρινοί Κήποι της Αθήνας! (Μέρος Α’)

    1. Μένοντας κοντά στο κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς πρέπει να ψάχνω για “μυστικές” πράσινες γωνιές!Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια που με παρακινούν να συνεχίσω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.