Καλοπούλα-Μονή Καισαριανής Κυκλική: Πεζοπορία στον Υμηττό

Μετά από την καλοκαιρινή μας ανάπαυλα, που φυσικά περιείχε και μερικές πεζοπορίες, επιστρέψαμε στην καθημερινότητα της πόλης. Τη φετινή σεζόν δυστυχώς λόγω κατάστασης δε μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα πλάνα, όμως έχουμε αποφασίσει πως όσο μπορούμε θα εξορμούμε στη φύση και θα περπατάμε στα αγαπημένα μας βουνά. Ξεκινώντας λοιπόν τη φθινοπωρινή πεζοπορική μας σεζόν, δε θα μπορούσαμε να μην αρχίσουμε από τον αγαπημένο μας κοντινό Υμηττό, με μια πεζοπορία για όλη την οικογένεια, εύκολη με μικρή υψομετρική διαφορά και συνολική πορεία γύρω στη 1 ώρα. Μονή Καισαριανής-Καλοπούλα λοιπόν και αν θέλετε, ακολουθείστε μας!

Σάββατο πρωί ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο να ανεβαίνουμε τον Υμηττό από την είσοδο της Καισαριανής. Μόλις φτάσετε στο ύψος της Μονής Καισαριανής, όπου βρείτε μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, καθώς αφετηρία της διαδρομής μας θα είναι δίπλα στη Μονή. Ανεβαίνουμε τα σκαλάκια που οδηγούν στην «πλατεία» με τον πλάτανο και τη βρύση και βρίσκουμε την είσοδο στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής στα δεξιά μας. Παίρνουμε το μονοπάτι στα δεξιά και στρίβουμε κατευθείαν αριστερά στα πρώτα σκαλάκια για να ανηφορίσουμε και πάλι.

Περπατώντας στα μονοπάτια του αισθητικού δάσους, αξίζει να προσέξουμε τις προσεγμένες επιγραφές που μας δίνουν το στίγμα για τα ξεχωριστά δέντρα αυτού του δάσους. Προχωρώντας θα βρεθείτε μπροστά σε μια λιμνούλα με χρυσόψαρα αλλά και στο μνημείο της Καίτης Αργυροπούλου πρόεδρο της Φιλοδασικής Εταιρίας, της οποίας έργο είναι το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής.

Προχωρώντας στα δεξιά θα βρεθείτε σε ένα μικρό ξέφωτο, που φιλοξενεί την ερειπωμένη εκκλησία της Ανάληψης. Η πηγή της θεωρείται «αγίασμα» ενώ αποτελεί και αντικείμενο του διηγήματος του Παπαδιαμάντη «Το θαύμα της Καισαριανής». Συνεχίζουμε λίγο ακόμα ανηφορικά την πορεία μας δίπλα ακριβώς από την εκκλησία μέχρι να βγούμε σε ένα καλά χαραγμένο μονοπάτι. Από εδώ και στο εξής η ανηφόρα τελείωσε και μας περιμένει μια εύκολη και όμορφη πορεία.

Η θέα από το μονοπάτι

Περπατάμε μέσα στο δάσος και τη σκιά ενώ από αυτό το σημείο της πορείας έχουμε και πανέμορφη θέα προς την Αττική. Χελώνες, πουλιά, κουκουνάρια, βελανίδια, ξερά φύλλα θα δώσουν πολύ υλικό στα μικρά σας για παρατήρηση και συλλογή μικρών θησαυρών!

Προχωρώντας στη συνέχεια του μονοπατιού, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη όπως θα δείτε και στο χάρτη του wikiloc που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, αξίζει να επισκεφθείτε το μνημείο Κυπρίων Αγωνιστών και να απολαύσετε τη δροσιά και τη θέα που χαρίζει το μέρος αυτό. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία μπορείτε να προτιμήσετε αυτό το σημείο για να κάνετε τη στάση σας, καθώς μετά από 5 λεπτά θα βρίσκεστε στο χώρο του αναψυκτήριου της Καλοπούλας.

Συνεχίζοντας κατηφορικά στο ίδιο μονοπάτι, θα καταλήξετε στο χώρο αναψυχής της Καλοπούλας. Μπορείτε να κάνετε εδώ τη στάση σας ή να συνεχίσετε κανονικά τη διαδρομή σας. Περνώντας πίσω από το κτίριο του αναψυκτήριου, κατηφορίζετε αριστερά στο μονοπάτι και μπαίνετε μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Προχωρώντας στο ξεκάθαρο μονοπάτι θα βγείτε στο χωμάτινο δασικό δρόμο του μονοπατιού 15, που με τη σειρά του θα σας βγάλει στον ασφάλτινο δρόμο του περιφερειακού. Από εκεί ανηφορίζετε για 5 λεπτά μέχρι να βγείτε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε την πορεία μας.

Μπαίνοντας στο δασικό δρόμο και συναντώντας το μονοπάτι 15

Η διαδρομή αυτή είναι ιδανική για παιδιά καθώς κατά τη διάρκεια του ανηφορικού κομματιού θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σημεία που θα κερδίσουν την προσοχή τους (μνημεία, εκκλησάκι, λιμνούλες), περιλαμβάνει το αναψυκτήριο Καλοπούλα για ανεφοδιασμό, ενώ στη συνέχεια όλη η διαδρομή είναι ίσια ή κατηφορική. Έτσι δεν θα κουραστούν και θα απολαύσουν την πεζοπορία, ενώ θα αποκτήσουν και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους!

Σας αφήνω εδώ το link με τη διαδρομή στο wikiloc για να την κατεβάσετε και να την έχετε στο κινητό σας σαν οδηγό, καθώς και τα τεχνικά στοιχεία της διαδρομής.

Διάρκεια Διαδρομής: 1 ώρα

Απόσταση: 2,29 km

Είδος Διαδρομής: Κυκλική (τελειώνει εκεί που άρχισε)

Υψομετρική Διαφορά: 61m

Μην ξεχνάτε πως για ό,τι διευκρινήσεις και πληροφορίες θελήσετε μη διστάσετε να μου στείλετε dm σε Facebook και Instagram, αλλά και email στο happypaths.gr@gmail.com.

Σας φιλώ,

Κωνσταντίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *